Desinformasjon og falske nyheter truer sikkerhet og demokrati - hva er løsningen?

Hvordan påvirkes samfunn og demokrati av økende mengde desinformasjon og falske nyheter?

When

8. June.

Time: 15:30 - 16:30


What

Spredningen av en økende mengde desinformasjon, konspirasjonsteorier, påvirkningsoperasjoner og såkalte «fake news» er i ferd med å bli et betydelig samfunnsproblem. Fremveksten av alternative nyhetskilder bidrar til økt polarisering, konspirasjonsteorier og at tilliten til tradisjonelle medier og myndigheter svekkes. Enkelte grupper i samfunnet er blitt vesentlige mer krevende å nå ut til med tradisjonell journalistikk og sannferdig informasjon. I en rapport fra Medietilsynet rapporterer 44 prosent at de har fått «tilsendt eller har komme over falske eller usanne nyheiter» på nettet.

Finnes det en løsning på trusselen fra desinformasjon, konspirasjonsteorier, påvirkningsoperasjoner og såkalte «fake news», og i så fall hva er løsningen?
Samtalen ledes av Lise Rakner, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Deltakere: 

Lise Rakner er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen og forsker ved Christian Michelsen Institute (CMI) i Bergen. Rakners forskningsinteresser dekker et bredt forskningsfelt, fra demokratisering, med fokus på demokratisk tilbakeslag, menneskerettigheter, partisystemer og valg, økonomiske reformer, skattlegging, til institusjonelle endringer og internasjonal bistand. Hun har utført en rekke analyser og studier for organisasjoner som DFID, SIDA; DFID, Verdensbanken og Utenriksdepartementet. Hun leder også forskningsprosjektet "Breaking BAD: Understanding Backlash Against Democracy in Africa."

Agnes Stenbom er høyt anerkjent som en dedikert og kunnskapsrik talsperson for ansvarlig bruk av data og AI i nyheter, media og reklame. Gjennom å kombinere kjærligheten til journalistikk med lidenskapen hennes for teknologi, er hun dedikert til å finne nye måter å utnytte det beste fra to verdener på. Hun ser en klar vei til å bruke teknologi, spesielt AI, for å få større innvirkning i journalistikken. Utenom sitt forskningsengasjement, leder Stenbom arbeidet med Responsible AI i det største mediekonsernet i Norden, Schibsted.

Kristoffer Egeberg er sjefredaktør i den uavhengige norske faktasjekkingsredaksjonen, Faktisk.no. I juli 2017 ble Faktisk.no lansert som den første dedikerte faktasjekkorganisasjonen i Norge. Det er resultatet av et unikt samarbeid mellom seks av landets største og konkurrerende nyhetsorganisasjoner og kringkastere: Dagbladet, VG, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media. Som en del av den stiftende prosjektgruppen ble Kristoffer Egeberg dens første sjefredaktør. Før dette var han lenge undersøkende journalist i Dagbladet, og vinner av Norges mest prestisjefylte journalistpris, Skup (2014), og IR-prisen for internasjonal rapportering (2015).

Mari Velsand har vært direktør i Medietilsynet siden 2017. Hun har lang ledererfaring fra mediebransjen, blant annet som administrerende direktør i Amedia, administrerende direktør i Tun Media, sjefredaktør i Nationen og programdirektør i NRK. Hun har også jobbet som journalist i flere medier. Mari er utdannet ved Journalisthøgskolen og har en mastergrad i ledelse fra Handelshøyskolen BI.

Eskil Grendahl Sivertsen har både sivil og militær bakgrunn som inkluderer 18 års erfaring med strategisk kommunikasjon fra Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Forsvaret, tek- og kommunikasjonsbransjen. Sivertsen har vært strategisk kommunikasjonsrådgiver for fem ulike forsvarsministre, planleggingssjef for psykologiske operasjoner (PSYOPS) i kampen mot ISIS i Irak og Syria, og har også vært medlem av Forsvarsdepartementets krisestab. De siste årene har han spesialisert seg på påvirkningsoperasjoner, herunder aktører, metoder og konsepter, sårbarhetsanalyser og tiltak for å styrke samfunnets motstandskraft. Som spesialrådgiver ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og en av Norges ledende spesialister på informasjonskrigføring, er Sivertsen en mye brukt foredragsholder og rådgiver for departementene og forsvarssektoren.

Olav T. Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 og har en rekke styreverv, blant annet i Norsk Redaktørforening og i Norsk Presseforbund. Han var tidligere administrerende direktør i Egmont Publishing. Sandnes har en MBA fra IESE Business School, University of Navarra, og en Bachelor of Economics fra Copenhagen Business School. Han har også International Baccalaureate fra United World College of the Atlantic.



This event is a part of the Media City Bergen Future Week, a media and mediatech festival consisting of a number of research seminars, conferences, workshops, breakfast ­meetings, popup talks, entertainment, demos, presentations, debates, talks, and discussions. Save the dates 7 - 10 June, for Future Week 22, a week of inspiring events in Bergen, Oslo, and Stavanger.
 
Read more about Future Week here.
If you are interested in more events like this, you can sign up for our newsletter here.
















Where

Atrium, Media City Bergen
Lars Hilles Gate 30
5008 Bergen

Read more

Organizer

Media City Bergen